Tijd en moeite besparen 

De Als functie in Excel helpt je tijd en werk te besparen door het werk voor jou te doen. De formule werkt door een waarde te vergelijken en daarop te reageren. In het voorbeeld zie je hoe de functie in Excel bepaalt of er verzendkosten gerekend moeten worden. In het stappenplan hieronder leer je hoe dat moet:
Als functie Excel
  1. Typ in de lege cel =ALS, als je de Engelse versie gebruikt typ je =IF
  2. Voer tussen de haakjes als eerste de waarde of cel in die je wilt vergelijken
  3. Hierna typ je de waarde waarmee je het wilt vergelijken (in dit geval =”ja”)
  4. Na ; (puntkomma) te typen geef je aan wat je wilt dat er gebeurt als deze waarde overeenkomt. In dit geval dus de verzendkosten
  5. Nogmaals ; (puntkomma), nu geef je de waarde op als het niet overeenkomt. In dit geval is dat 0, omdat er geen verzendkosten gerekend hoeven worden

Begroting

De ALS functie is in Excel op vele manieren toepasbaar. Zo kan de functie tekst controleren maar het kan ook bijvoorbeeld getallen controleren. Ook kan de ALS functie in begrotingen gebruikt worden, zoals zichtbaar in het voorbeeld hieronder.
Als functie Excel

De functie ALS.VOORWAARDEN

De functie ALS.VOOWAARDEN is in sommige gevallen waarschijnlijk handiger om te gebruiken dan de ALS functie. ALS.VOORWAARDEN controleert of aan één of meer voorwaarden wordt voldaan en geeft als resultaat een waarde die overeenkomt met de eerste WAAR-voorwaarde. ALS.VOORWAARDEN kan de plaats innemen van meerdere geneste ALS-instructies en is voor meerdere voorwaarden veel makkelijker te lezen. Meer hierover weten? Klik dan hier.