Draaitabel

Regelmatig krijgen wij vragen over draaitabellen, hoe stel ik een draaitabel op en waar moet ik op letten? In dit artikel speciaal aandacht voor de draaitabel met daarbij een in stappen uitgewerkt voorbeeld.

Opstellen draaitabel

Met een draaitabel is het mogelijk om heel snel informatie te halen uit een grote tabel met gegevens. Met de draaitabel maak je vrij snel een nieuwe tabel waarin gegevens worden opgeteld of op een andere manier weergegeven.

Open het oefenbestand draaitabel in Excel.

Voeg een draaitabel als volgt in:

  • Selecteer alle gegevens (ook de titels meenemen).
  • Kies bij het menu invoegen voor draaitabel (in Excel 2003 onder het menu Data).
  • Kies voor Ok (in Excel 2003 kies je voor Voltooien).
  • Sleep nu de gewenste titel naar Rijlabels, Kolomlabels en Waarden (In Excel 2003 Rijvelden, Kolomvelden en Gegevensitems).
  • U ziet nu in een oogopslag de gewenste gegevens.
  • Door in de draaitabel te gaan staan en via de rechtermuisknop Waardeveldinstellingen te selecteren, kunt u in plaats van de Som van de Waarden kiezen voor bijvoorbeeld Gemiddelde. (In Excel 2003 betreft het Veldinstellingen). Zo kunt u dus niet de som, maar juist het gemiddelde van de bedragen weergeven.
  • Via de gewone bewerkingen kunt u er nu voor zorgen dat er bijvoorbeeld op twee decimalen wordt afgerond en de waarden gecentreerd in de cel worden weergegeven.
  • Middels de driehoekjes die u ziet is het tevens mogelijk om selecties uit te voeren op de gegevens in de draaitabel. Zo kan je er voor zorgen dat je alleen de gegevens ziet die behoren bij bijvoorbeeld een specifieke woonplaats.

Opties

Ga je op een willekeurig punt in een draaitabel staan dan krijg je (vanaf Excel 2007) twee extra menu’s in het lint. Het menu Opties en het menu Ontwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld in het menu opties kiezen voor een zogenaamde slicer. Indien je kiest voor Slicer invoegen krijg je vervolgens een hulpscherm met daarin de vraag waarvan je een slicer wilt invoegen. Kies je bijvoorbeeld voor naam dan krijg je een scherm te zien met alle namen die je in het bronbestand zag. Door nu één naam aan te klikken of meerdere te selecteren kan je op deze manier ook filters aanbrengen aan de draaitabel.

Een andere mogelijkheid is om dubbel te klikken op een waarde in de draaitabel. Als je dat doet dan ontstaat er een nieuw tabblad met daarin de bij dat bedrag horende onderliggende gegevens. Klik je bijvoorbeeld dubbel op 300 dan zie je dat dit betrekking heeft op Anouk uit Rhenen.

Bij ontwerpen (vanaf Excel 2007) heb je de mogelijkheid om een standaard opmaak voor je draaitabel te kiezen. Hierdoor oogt de draaitabel professioneler. Klik hiertoe op één van de stijlen in het submenu draaitabelstijlen.

Meer tips en trucs leren? Volg dan een op maat gemaakte cursus Excel bij Ter Zake Excel of neem direct contact op.

Opletten

Een draaitabel heeft één groot nadeel en dat is wanneer gegevens in het brontabblad worden gewijzigd dit niet automatisch wordt gewijzigd in de draaitabel. Werk je met draaitabellen, zorg dan altijd dat je na wijziging van gegevens op de knop Vernieuwen klikt in het menu Opties.