Cellen beveiligen in een werkblad

Cellen Beveiligen in Excel
Iedereen is het wel eens overkomen, je stelt een eenvoudig document op waarin je collega’s alleen maar hun resultaten in te hoeven voeren om bijvoorbeeld automatisch de BTW te berekenen. Een simpel proces wat eigenlijk niet fout zou moeten kunnen gaan, tot dat iemand per ongeluk in de cel van de formule wat typt en niet weet hoe die dit moet herstellen. Door cellen te beveiligen in Excel kan dit voorkomen worden. Excel heeft een functie waarmee bepaalde cellen beveiligd kunnen worden zodat formules niet per ongeluk aangepast worden. Hieronder leggen we in een aantal stappen uit hoe je dit makkelijk kan aanpassen.

Stap 1.
Het is pas mogelijk de cellen te beveiligen nadat je de formules hebt ingevoerd, in het voorbeeld zie je een formule waarbij er BTW wordt berekend en opgeteld bij de inkoopprijs. De eerste stap is het selecteren van de cellen die niet aangepast moeten worden.

 

Stap 2.
Ga dan naar de tab Gegevens, klik hier op de knop Gegevensvalidatie en daarna nogmaals op Gegevensvalidatie. Er opent zich dan een menu met keuzes.

 

 

Stap 3.
Voer in het opgekomen menu de volgende data in. Klik bij ‘Toestaan’ op de optie Lengte tekst. Bij ‘Gegeven’ klik je op Gelijk aan en bij ‘Lengte’ voer je het getal 0 in. Hierna druk je op Ok.

 

 

Stap 4. (optioneel)
Het is mogelijk om zelf een foutmelding in te voeren, voordat je op Ok drukt. Hiervoor druk je op de optie ‘Foutmelding’. Hier kan je zelf een een bericht invoeren wat in beeld verschijnt als iemand toch iets wil invoeren.

 

 

Als de eerste 3 stappen goed doorlopen zijn, zal Excel vanaf nu een foutmelding geven als iemand probeert iets in te voeren in de geblokkeerde cellen. Hierdoor zullen de formules blijven staan en zal het bestand optimaal werken.

Let op: De formule kan nog wel verwijderd worden door bijvoorbeeld ‘Delete’ of door handmatig te verwijderen.

 

Meer weten over beveiliging in Excel?
Wil je meer weten over beveiliging in Excel? In Excel is het namelijk ook mogelijk om werkmappen en bestanden te beveiligen. Als je op de linkjes klikt leggen wij je in 2 minuten uit hoe dit werkt.

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Bespaar tijd met ALS formules in Excel!

Tekst onder elkaar zetten in Excel

Afdrukbereik en Afdruktitels in Excel

Niet invoeren, maar doorvoeren in Excel!

Wat je nog niet weet over kopiëren in Excel!

Moeite met datums in Excel?

Eenvoudig zoeken in Excel

Twee tips om je Excelbestand te optimaliseren

Data verbergen of beveiligen in Excel

Naam definiëren en gebruiken in Excel

Volg ons ook op Facebook