Cellen beveiligen in Excel

Cellen Beveiligen in Excel

Iedereen is het wel eens overkomen, je stelt een eenvoudig document op waarin je collega’s alleen maar hun resultaten in te hoeven voeren om bijvoorbeeld automatisch de BTW te berekenen. Een simpel proces wat eigenlijk niet fout zou moeten kunnen gaan, tot dat iemand per ongeluk in de cel van de formule wat typt en niet weet hoe die dit moet herstellen. Door cellen te beveiligen in Excel kan dit voorkomen worden. Excel heeft een functie waarmee bepaalde cellen beveiligd kunnen worden zodat formules niet per ongeluk aangepast worden. Hieronder leggen we in een aantal stappen uit hoe je dit makkelijk kan aanpassen.

Stap 1.
Cellen beveiligen in ExcelCellen beveiligen in Excel is pas mogelijk nadat je de formules hebt ingevoerd. In het voorbeeld zie je een formule waarbij er BTW wordt berekend en opgeteld bij de inkoopprijs. De eerste stap is het selecteren van de cellen die niet aangepast moeten worden.

 

Stap 2.
Ga dan naar de tab Gegevens, klik hier op de knop Gegevensvalidatie en daarna nogmaals op Gegevensvalidatie. Er opent zich dan een menu met keuzes.

 

 

Stap 3.
Voer in het opgekomen menu de volgende data in. Klik bij ‘Toestaan’ op de optie Lengte tekst. Bij ‘Gegeven’ klik je op Gelijk aan en bij ‘Lengte’ voer je het getal 0 in. Hierna druk je op Ok.

 

 

Stap 4. (optioneel)
Het is mogelijk om zelf een foutmelding in te voeren, voordat je op Ok drukt. Hiervoor druk je op de optie ‘Foutmelding’. Hier kan je zelf een een bericht invoeren wat in beeld verschijnt als iemand toch iets wil invoeren.

 

 

Als de eerste 3 stappen goed doorlopen zijn, zal Excel vanaf nu een foutmelding geven als iemand probeert iets in te voeren in de geblokkeerde cellen. Hierdoor zullen de formules blijven staan en zal het bestand optimaal werken.

Let op: De formule kan nog wel verwijderd worden door bijvoorbeeld ‘Delete’ of door handmatig te verwijderen.

 

Meer weten over beveiliging in Excel?

Wil je meer weten over beveiliging in Excel? In Excel is het namelijk ook mogelijk om werkmappen en bestanden te beveiligen. Als je op de linkjes klikt leggen wij je in 2 minuten uit hoe dit werkt.

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Snel cellen selecteren in Excel

Laat jij Excel voor je werken of werk jij voor Excel?

Je bent Uniek in Excel

De kracht van Excel!

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)

Hoe word je een Excel ninja?