Planning in Excel

Projectplanning

Een planning maken in Excel? In één oogopslag in een planning zien welke lopende en verwachte projecten er binnen je organisatie zijn en welke acties daar bij horen? Het zorgt er voor dat jij je organisatie kunt sturen op ruimte in capaciteit.

Wellicht zit de planning nu in je hoofd, heb je een planbord of werk je in een Exceldocument die in de loop der tijd steeds groter, en onduidelijker, is geworden? Als het voor jou werkt dan is dat natuurlijk prima, maar vaak merken wij dat de planning zijn doel mist en dat is overzicht. Je wilt weten wat er nu en in de toekomst gebeurt binnen je organisatie. Om je daar bij te helpen hebben we een template planning gemaakt. Download gratis ons document professionele planning in Excel! Met onze planning in Excel draai je rapportages met een totaaloverzicht van alle acties en projecten. Je hoeft niks meer direct in Excel in te vullen, alles loopt via invulformulieren. Via deze verschillende invulformulieren voer je medewerkers, projecten en acties eenvoudig in. Zo weet je ruim op tijd wat er op de planning staat en kun je hier op anticiperen. Met handige knoppen zijn de voordelen van software gecombineerd met de flexibiliteit van Excel.

Wellicht wil je toch graag je eigen planning maken, dat is ook een goed idee. Je kunt dan deze planning gebruiken ter inspiratie. Bedenk van tevoren goed wat je uit de planning wilt halen. Dat bepaalt voor het belangrijkste deel wat je in zal moeten voeren.

Weet dat er ook heel erg veel mogelijk is in Excel, meer dan je wellicht in eerste instantie zult denken. In onze gratis planning zie je welke functionaliteit je allemaal in Excel zou kunnen gebruiken. Je kunt hierbij denken aan knoppen waarmee je snel kolommen kunt verbergen tot het zichtbaar maken van de planning met gekleurde balken. En het leuke is, je kunt dit bestand gelijk inzetten in je eigen praktijk.

Deze planning gaat je niet alleen veel tijd besparen, maar ook frustratie en je krijgt er overzicht voor terug. Het bestand is goed beveiligd, daardoor wordt de kans op fouten verkleind. Dus ook als je geen Excel expert bent kun je goed met deze planning werken. Iedereen kan met deze planning werken.

Veelgestelde vragen over een Planning in Excel

1 Hoe gedetailleerd moet een planning zijn?

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan wat je doel is. Je kunt een planning heel gedetailleerd maken op dagniveau en per medewerker, maar ook op maandniveau en per afdeling. Het advies is om een planning, zeker niet als je hier mee begint, te gedetailleerd te maken. Uiteindelijk is de planning niet een doel maar een middel om tot een betere organisatie te komen.

2 Wat is een balkenplanning of Gantt chart?

Een balkenplanning ofwel Gantt chart is een planning die visueel gemaakt is. Met behulp van kleuren worden cellen of rijen gekleurd zodat in één oogopslag, in een balk, helder is wanneer een bepaalde activiteit of project uitgevoerd wordt.

3 Wat zijn verschillende soorten planning?

Je kunt denken aan een financiële planning, personeelsplanning, productieplanning, marketingplanning. Daarnaast kun je ook nog op korte termijn of juist lange termijn plannen. De belangrijkste vraag is, wat heb jij nodig voor jouw organisatie.

4 Wanneer maak je een planning?

Hoe groter of complexer je organisatie wordt hoe eerder je een planning zou willen maken. Wij merken vaak dat de planning bij één of enkele mensen in hun hoofd zit. In het begin gaat dat prima, maar als het teveel wordt ga je dingen vergeten. Dan is het waardevol om een planning op te stellen. Ook wordt de planning dan inzichtelijk voor andere mensen, zodat je van elkaar weet waar je mee bezig bent.

Downloaden Excel template planning

Nadat je op Download document Planning hebt geklikt wordt er gevraagd om je emailadres, hiermee meld je je aan voor de nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief verzenden we twee keer per maand en ontvang je Exceltips en leer je meer over Ter Zake Excel. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Meer opties
Wij maken een document op maat voor jou of leren je zelf een document te maken.

Vragen
Stel ons vrijblijvend vragen over het document of andere Excel vragen.

Tevreden
Ben jij tevreden? Laat het ons weten!
Schrijf een recensie op Google.

Wij maken een document op maat voor jou of leren je zelf een document te maken.