In de nieuwsbrief van 1 mei hebben we ‘Verticaal Zoeken’ behandelt. Deze nieuwsbrief gaat hierop door met extra tips en mogelijkheden. Voor de nieuwsbrief van 1 mei klik hier.

Zoekgebied Vastzetten
Een van de dingen waar je bij Verticaal Zoeken tegenaan kan lopen is dat het zoekgebied verspringt. Dit komt omdat wanneer je de formule verplaatst, je ook het zoekgebied verplaatst. (zie voorbeeld) Dit kan makkelijk verholpen worden door het zoekgebied (tabelmatrix) vast te zetten. Dit doe je door in de formule de tabelmatrix te selecteren en op F4 te drukken. Hierdoor verschijnen er $ in de formule en zal deze vast staan.

Verticaal zoeken vindt altijd het eerste resultaat
Een van de nadelen van verticaal zoeken is dat het altijd alleen het eerste resultaat vindt, zoals zichtbaar in het voorbeeld. Er wordt gezocht naar de naam Martijn, ondanks dat deze twee keer voorkomt, wordt de eerste waarde geselecteerd. Dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je Verticaal zoeken gebruikt.

#N/B – Wat nu?
Een veel voorkomende vraag bij Verticaal zoeken is; wat is #N/B? Deze foutmelding wordt weergegeven als de gezochte waarde niet gevonden kan worden. Dit kan natuurlijk gebeuren maar om te zorgen dat de gegevens er netjes uit blijven zien kan je de functie ALS.FOUT gebruiken. Je typt hiervoor =ALS.FOUT(je huidige formule);0), Excel zorgt er dan voor dat elke keer als er een fout melding komt, dit wordt vervangen door 0. Je kan uiteraard ook andere getallen of teksten gebruiken.