Voorwaardelijke opmaak toepassen in Excel

Een van de belangrijkste eigenschappen van Excel is de mogelijkheid om snel en overzichtelijk gegevens te kunnen analyseren. Dit kan je doen met behulp van voorwaardelijke opmaak in Excel.

Het toepassen van een voorwaardelijke opmaak maakt de analyse van jouw gegevens nog eenvoudiger.

Met behulp van een voorwaardelijke opmaak kun je namelijk gemakkelijk belangrijke gegevens in een werkblad markeren. In Excel zijn een aantal ingebouwde opmaakregels aanwezig, maar je kunt ook een eigen formule creëren. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor jouw zelf samengestelde werkblad vrijwel eindeloos.

Scroll verder voor onze Exceltip in beeld, waarin we je uitleggen hoe je een voorwaardelijke opmaak toepast. Hieronder leggen we je uit wat een voorwaardelijke opmaak precies inhoudt.

Voorwaardelijke opmaak toepassen in Excel

Voorbeeld:

Een leraar wiskunde houdt in Excel per toets de cijfers van zijn leerlingen bij. Hij wil in één oogopslag kunnen zien welke leerlingen onvoldoendes halen en voor welke toets. Ook wil hij alle cijfers boven de 9 markeren, zodat hij deze leerlingen wellicht wat uitdagendere lesstof aan kan bieden.

Kies voor: “Alleen cellen opmaken met”

Laten we beginnen met het markeren van de onvoldoendes. Selecteer het deel van het werkblad dat je een voorwaardelijke opmaak wilt geven. Bijvoorbeeld de cijfers die zijn behaald bij toets 1. Onder “Start” in Excel kies je voor de optie “Voorwaardelijke opmaak”. Klik op “Nieuwe regel” en selecteer de optie “Alleen cellen opmaken met”. In dit veld geef je Excel de opdracht alle cellen in jouw geselecteerde gebied te markeren die een cijfer bevatten die lager is dan een 5,5. Onder “Opmaak” bepaal je zelf hoe die markering er uit komt te zien, bijvoorbeeld roodgekleurd en vetgedrukt.

Het toepassen van een voorwaardelijke opmaak voor cijfers hoger dan een 9 werkt hetzelfde. Alleen geef je Excel in dit geval de opdracht alle cellen te markeren die een cijfer bevatten dat hoger is dan 9.

Eenvoudig de waarden in je werkblad aanpassen

Kom je er na het toepassen van de voorwaardelijke opmaak achter dat je een toetscijfer verkeerd hebt ingevuld? Geen probleem. Als je de waarde van een cel in het geselecteerde gebied aanpast, past de voorwaardelijke opmaak zich hierop aan.

Exceltip: voorwaardelijke opmaak in 90 seconden

Ben je benieuwd hoe het toepassen van voorwaardelijke opmaak er in de praktijk uitziet? In onderstaand filmpje laten we je in 90 seconden zien hoe je formules met voorwaardelijke opmaak kunt gebruiken in Excel.

 

Excelvragen?

Wil je meer weten over het gebruiken van formules met een voorwaardelijke opmaak of heb je een andere Excelvraag? Neem dan contact met ons op.

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Snel cellen selecteren in Excel

Laat jij Excel voor je werken of werk jij voor Excel?

Je bent Uniek in Excel

De kracht van Excel!

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)

Hoe word je een Excel ninja?