Welke Excelvraag heb jij?

Hoe meer je leert, hoe meer vragen je hebt. Maar ook, hoe leuker het is. Door op zoek te gaan naar antwoorden op jouw Excelvragen ga je ook de mogelijkheden te zien van Excel. En er is heel veel mogelijk. In deze nieuwsbrief laten we het antwoord zien op een tweetal Excelvragen. Heb je een vraag naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op.

Kolom A zichtbaar maken

We kregen de vraag hoe je kolom A zichtbaar kan maken als deze verborgen is. Normaal gesproken selecteer je de kolommen om de verborgen kolom heen en kies je via rechtermuisknop voor Zichtbaar maken, maar dat gaat niet bij kolom A. De oplossing? Eigenlijk doe je bijna hetzelfde. Je selecteert de eerst zichtbare kolom, ga vervolgens met je muis naar links totdat je een hulpbericht ziet (in het voorbeeld 1048576R x 4K), dan klik je rechtermuisknop en kies je wederom voor zichtbaar maken.


 

Versnellen van een macro (gevorderdentip)

Soms is een macro traag, dit kan verschillende oorzaken hebben, maar een veel voorkomende oorzaak is dat formules continu herrekend worden of dat het scherm mee verandert. Om dit te voorkomen kun je de screenupdating (Application.ScreenUpdating = False) aanpassen of het berekenen van formules tijdelijk op handmatig zetten (Application.Calculation = xlCalculationManual). Let wel op dat je op het einde van de macro beide ook weer aan zet.