Snelle Exceltips (formules)

Hieronder zie je meerdere snelle Exceltips, van sneltoetsen tot functionaliteit die je gelijk winst op kunnen leveren. Wil je meer weten over de cursussen op maat die wij bieden of ben je op zoek naar een document op maat ? Neem dan contact met ons op.

ALS.FOUT

Via de formule als.fout kun je een alternatieve tekst of waarde ingeven indien de formule een foutmelding geeft. Zet de formule om de reeds bestaande formule en de lelijke foutmelding is weg.

ALS.VOORWAARDEN

Via de formule als.voorwaarden kun je een als formule maken met meerdere voorwaarden. Waar je eerder meerdere als formules aan elkaar moest knopen, kun je dit nu in één formule doen. Let wel op dat je bij de laatste twee functieargumenten WAAR en 0 invult zodat je geen foutmelding krijgt in het geval de logische testen niet voorkomen.

ASELECT.MATRIX

Een relatief nieuwe formule is de formule aselect.matrix. Hiermee kun je binnen een bereik meerdere willekeurige getallen plaatsen, zodat je bijvoorbeeld een steekproef kunt nemen.


BEGINLETTERS

Via de formule beginletters kun je van een andere cel de eerste letter van elk woord of naam in die cel omzetten in een hoofdletter.


FILTER

Via de formule filter kun je een filter plaatsen op een set met gegevens, je vult de matrix in en verder de kolom waarin gefilterd moet worden (en ook waarop gefilterd wordt).


GROOTSTE

Met de formule grootste kun je de grootste waarde in een bereik (serie cellen) achterhalen. Ook de op één na grootste kun je achterhalen, dit doe je door bij het functieargument k de 1 te veranderen in een 2.


JAAR

Via de formule jaar is het mogelijk om van een datum alleen het jaartal te tonen. Kan handig zijn voor andere formules of draaitabellen.


KLEINE LETTERS / HOOFDLETTERS

Via de formules kleine letters en hoofdletters is het mogelijk om de inhoud van een cel om te zetten naar allemaal kleine letters of juist naar hoofdletters.

SOM

Met de formule som kun je heel snel een bereik van cellen optellen. Het is ook mogelijk om in één keer een hele kolom op te tellen door op de letter van de kolom te klikken nadat je som hebt ingetypt.


SPATIES.WISSEN

Met behulp van de formule Spaties.Wissen kun je de overbodige spaties in een andere cel verwijderen.


VANDAAG

Met formule vandaag krijg je de dag van vandaag zichtbaar. Deze kun je verder gebruiken om bijvoorbeeld uit te rekenen hoeveel dagen je nog hebt voordat een deadline van een project verstreken is. Je kunt natuurlijk ook uitrekenen hoeveel dagen iemand oud is.


WEEKDAG

De hoeveelste dag van de week is een bepaalde datum? Met behulp van de formule weekdag kun je dat uitrekenen. Let wel op dat je het type op 2 zet om de week te beginnen op maandag.


WEEKNUMMER

Met behulp van de formule iso weeknummer kun je berekenen in welk weeknummer een datum valt.