Snelle Exceltips (functionaliteit)

Hieronder zie je meerdere snelle Exceltips, van sneltoetsen tot functionaliteit die je gelijk winst op kunnen leveren. Wil je meer weten over de cursussen op maat die wij bieden of ben je op zoek naar een document op maat? Neem dan contact met ons op.

ALLEEN MAAND TONEN

Via celeigenschappen kun je kiezen voor aangepast en vervolgens is het mogelijk om alleen de maand te tonen van een datum door 3 keer een m in typen (mmm).


CELVERWIJZING VERPLAATSEN

Als je een formule opent zie je dat de celverwijzingen in een formule een kleur hebben, door op de rand van die kleur te gaan staan kun je een celverwijzing verplaatsen.


CENTREREN OVER SELECTIE

Na het maken van een selectie kun je bij celeigenschappen en uitlijning kiezen voor centreren over selectie. Hiermee kun je hetzelfde bereiken als bij samengevoegde cellen, alleen staan nu de cellen wel los van elkaar (dat werkt makkelijker bij het maken van formules).


DOORVOEREN DOOR TE KLIKKEN OP RAND

Door op de rand van een cel te klikken wordt de laatste gevulde cel in die richting geselecteerd.


DOORVOEREN ZONDER OPMAAK

Direct nadat je een reeks hebt doorgevoerd kun je rechtsonder in het bereik klikken en kiezen voor doorvoeren zonder opmaak. Hierdoor blijft je opmaak in tact na het doorvoeren.


ENTERTOETS VERANDEREN

Standaard selecteer je één cel lager als je op enter toetst. Dit kun je aanpassen bij bestand en dan opties, vervolgens kun je bij geavanceerd kiezen voor een andere richting.


HYPERLINK PLAATSEN

Je kunt een hyperlink maken van de geselecteerde cel door deze te selecteren met de rechtermuisknop en vervolgens te verplaatsen naar de cel waar je de link wilt plaatsen. Daarna kies je voor hier hyperlink maken.


KLEMBORD

Door gebruik te maken van het klembord kun je eerst verschillende cellen selecteren en kopiëren en vervolgens in een andere volgorde en plaats plakken. Het klembord bereik je via de windowsknop en v.


MAANDEN DOORVOEREN

Voer een datum in en voer deze door, onderaan rechts in het bereik kun je op het plusje klikken en vervolgens kiezen voor maanden doorvoeren. De maanden, en niet de dagen, worden dan doorgevoerd.


NAAMVAK

Via het naamvak (linksboven naast de formulebalk) kun je heel snel naar een door jou gekozen cel.


OPBOUW BESTAND

Waar mogelijk plaats je gegevens die bij elkaar horen zoveel mogelijk in één werkblad, wellicht moet je wel een kolom extra toevoegen waarin het kenmerkende verschil van de gegevens staat. In onderstaande voorbeeld dus de maand. Op deze manier is de opbouw van het bestand zo efficiënt mogelijk.


PLAKKEN MET ENTER

Als je een cel gekopieerd hebt via ctrl C kun je deze in elke andere cel plakken door op enter te klikken.


SLIM OPZOEKEN

Door op de rechtermuisknop te klikken kun je kiezen voor slim opzoeken. Als je internetverbinding hebt gaat Excel de inhoud van die cel zoeken op internet en de resultaten rechts tonen.


SNELLE FILTER

Door op de rechtermuisknop te klikken in een set met gegevens kun je kiezen voor filteren en waarde van geselecteerde cel gebruiken voor een snelle filter. Er wordt automatisch een filter geplaatst en gefilterd op de inhoud van de geselecteerde cel.


TITELS KANTELEN

Je kunt titels kantelen door de gewenste cellen te selecteren en vervolgens bij celeigenschappen en uitlijning te kiezen voor 90 graden.


TRANSPONEREN

Een lastig woord, transponeren, maar wel heel handig. Je kunt hiermee tekst horizontaal plaatsen die verticaal stond of vice versa.


VERBORGEN BEVEILIGING

Door bij celeigenschappen te kiezen voor verborgen (bij bescherming) zie je na het plaatsen van de beveiliging (menu controleren en dan kiezen voor blad beveiligen) de formule niet meer in de formulebalk.


VERVOLGKEUZELIJST

Via de rechtermuisknop kun je kiezen voor vervolgkeuzelijst, alle mogelijke opties uit de cellen er boven kun je dan kiezen als invoer in het dropdownmenu.