Snelle Exceltips (functionaliteit)

Hieronder zie je meerdere snelle Exceltips, van sneltoetsen tot functionaliteit die je gelijk winst op kunnen leveren. Wil je meer weten over de cursussen op maat die wij bieden of ben je op zoek naar een document op maat? Neem dan contact met ons op.

AANGEPASTE WEERGAVE CELLEN

Door naar celeigenschappen te gaan kun je in het menu getal kiezen voor aangepast. Onder type heb je dan de mogelijkheid om zelf een aangepaste weergave van cellen te maken.


AFBEELDING KOPPELEN AAN CEL

Het is mogelijk om een afbeelding te koppelen aan een cel. Je selecteert de afbeelding of vorm door er één keer op te klikken en toets dan het = teken in, vervolgens selecteer je de cel waaraan je wilt koppelen.


AFBEELDING OMDRAAIEN

Je kunt een afbeelding omdraaien door de afbeelding te selecteren en dan door op het groene bolletje te klikken en je muis de gewenste richting in te verplaatsen.


ALLEEN MAAND TONEN

Via celeigenschappen kun je kiezen voor aangepast en vervolgens is het mogelijk om alleen de maand te tonen van een datum door 3 keer een m in typen (mmm).


CELVERWIJZING VERPLAATSEN

Als je een formule opent zie je dat de celverwijzingen in een formule een kleur hebben, door op de rand van die kleur te gaan staan kun je een celverwijzing verplaatsen.


CENTREREN OVER SELECTIE

Na het maken van een selectie kun je bij celeigenschappen en uitlijning kiezen voor centreren over selectie. Hiermee kun je hetzelfde bereiken als bij samengevoegde cellen, alleen staan nu de cellen wel los van elkaar (dat werkt makkelijker bij het maken van formules).


CONVERTEREN NAAR GETAL

Als een getal is opgeslagen als tekst kun je de cellen selecteren en vervolgens op het uitroepteken klikken (in de eerste cel) en kiezen voor converteren naar getal.


DOORVOEREN DOOR TE KLIKKEN OP RAND

Door op de rand van een cel te klikken wordt de laatste gevulde cel in die richting geselecteerd.


DOORVOEREN ZONDER OPMAAK

Direct nadat je een reeks hebt doorgevoerd kun je rechtsonder in het bereik klikken en kiezen voor doorvoeren zonder opmaak. Hierdoor blijft je opmaak in tact na het doorvoeren.


ENTERTOETS VERANDEREN

Standaard selecteer je één cel lager als je op enter toetst. Dit kun je aanpassen bij bestand en dan opties, vervolgens kun je bij geavanceerd kiezen voor een andere richting.


GRAFIEK VIA SNELLE ANALYSE

Via de snelle analyse kun je snel een grafiek maken. Je selecteert de tabel en kiest de snelle analyse rechtsonder in de selectie, daarna kies je voor grafieken en de gewenste grafiek.


HYPERLINK PLAATSEN

Je kunt een hyperlink maken van de geselecteerde cel door deze te selecteren met de rechtermuisknop en vervolgens te verplaatsen naar de cel waar je de link wilt plaatsen. Daarna kies je voor hier hyperlink maken.


KLEMBORD

Door gebruik te maken van het klembord kun je eerst verschillende cellen selecteren en kopiëren en vervolgens in een andere volgorde en plaats plakken. Het klembord bereik je via de windowsknop en v.


MAANDEN DOORVOEREN

Voer een datum in en voer deze door, onderaan rechts in het bereik kun je op het plusje klikken en vervolgens kiezen voor maanden doorvoeren. De maanden, en niet de dagen, worden dan doorgevoerd.


NAAMVAK

Via het naamvak (linksboven naast de formulebalk) kun je heel snel naar een door jou gekozen cel.


NULWAARDEN NIET TONEN

Door naar bestand te gaan en vervolgens te kiezen voor opties en geavanceerd kun je het vinkje uitzetten bij een nul weergeven in cellen met een nulwaarde. De cellen die een nul hebben worden niet getoond. Let op, er wordt wel gerekend met de nul.


OPBOUW BESTAND

Waar mogelijk plaats je gegevens die bij elkaar horen zoveel mogelijk in één werkblad, wellicht moet je wel een kolom extra toevoegen waarin het kenmerkende verschil van de gegevens staat. In onderstaande voorbeeld dus de maand. Op deze manier is de opbouw van het bestand zo efficiënt mogelijk.


PLAKKEN MET ENTER

Als je een cel gekopieerd hebt via ctrl C kun je deze in elke andere cel plakken door op enter te klikken.


SLIM OPZOEKEN

Door op de rechtermuisknop te klikken kun je kiezen voor slim opzoeken. Als je internetverbinding hebt gaat Excel de inhoud van die cel zoeken op internet en de resultaten rechts tonen.


SNELLE FILTER

Door op de rechtermuisknop te klikken in een set met gegevens kun je kiezen voor filteren en waarde van geselecteerde cel gebruiken voor een snelle filter. Er wordt automatisch een filter geplaatst en gefilterd op de inhoud van de geselecteerde cel.


TITELS KANTELEN

Je kunt titels kantelen door de gewenste cellen te selecteren en vervolgens bij celeigenschappen en uitlijning te kiezen voor 90 graden.


TRANSPONEREN

Een lastig woord, transponeren, maar wel heel handig. Je kunt hiermee tekst horizontaal plaatsen die verticaal stond of vice versa.


VERBORGEN BEVEILIGING

Door bij celeigenschappen te kiezen voor verborgen (bij bescherming) zie je na het plaatsen van de beveiliging (menu controleren en dan kiezen voor blad beveiligen) de formule niet meer in de formulebalk.


VERVOLGKEUZELIJST

Via de rechtermuisknop kun je kiezen voor vervolgkeuzelijst, alle mogelijke opties uit de cellen er boven kun je dan kiezen als invoer in het dropdownmenu.


VORM IN GRAFIEK

Het is mogelijk om een vorm in een grafiek toe te voegen. Selecteer de grafiek en kies in het menu invoegen voor vormen en voeg de vorm toe in de grafiek. Als je nu de grafiek verplaatst gaat de vorm mee.