Een cursus Excel is leerzaam én leuk!

“Nooit gedacht dat mijn medewerkers met zoveel energie uit een cursus Excel zouden komen. Ze vonden het gewoon leuk, terwijl ze voorheen niet zoveel met Excel hadden.”

Een cursus Excel is leerzaam én leuk. Dat horen we vaker! Een cursus Excel moet natuurlijk leerzaam zijn. Dat is de basis, maar wij maken er ook een leuke cursus van. Dit doen we door een open sfeer te creëren en ook een stukje humor te brengen. Zo wordt het naast leerzaam ook erg leuk en ontspannen.

Wij maken onze cursussen altijd op maat, op basis van de bestanden en het niveau van de cursisten (gebaseerd op een intakeformulier). Helemaal op maat dus! Vandaar in deze nieuwsbrief drie tips op verschillende niveaus.

Gemiddelde berekenen (Basis)

Je weet wellicht al hoe je meerdere cellen bij elkaar kunt optellen. Je selecteert de juiste cel en klikt op het Sigma teken en de SOM komt in de cel te staan (check het wel altijd even, als er namelijk een lege cel in je bereik staat dan wordt die niet meegeteld, pas dan het bereik aan).

Wist je dat je ook heel eenvoudig andere berekeningen kan maken. Klik dan niet op het SOM teken maar op het driehoekje er naast. Nu krijg je andere opties, bijvoorbeeld AANTAL GETALLEN, MAX, MIN en ook het GEMIDDELDE. Klik op het gemiddelde en hetzelfde gebeurt als bij de SOM formule, maar nu wordt dus het gemiddelde berekend (Let op dat een nul ook meetelt voor het berekenen van het gemiddelde, maar een lege cel niet).

Excel cursus is leerzaam

Verplaatsen waarde in een draaitabel (Basisplus)

Een draaitabel maak je door de tabel te selecteren en vervolgens in het menu Invoegen te kiezen voor Draaitabel. Als alle kolomkoppen gevuld zijn met een titel krijg je een wizard waarna je de draaitabel kunt maken.

Daarna ontstaat er een nieuw werkblad met aan de rechterkant de kolomkoppen. Deze kun je slepen naar de verschillende witte vlakken er onder om zo de filters, rijen, kolommen en waarden weer te geven.

Wat alleen nog niet altijd bekend is dat je binnen bijvoorbeeld een rijlabel op de rechtermuisknop kan klikken en dat er dan nieuwe opties tevoorschijn komen. Als je op een waarde in de rijlabel gaat staan kun je op deze manier bijvoorbeeld een waarde verplaatsen naar het einde van een kolom of alleen één regel naar beneden.

Op deze manier kan je minder relevante waarden naar beneden verplaatsen en relevantere juist naar boven.

Waarde verplaatsen draaitabel

VBA sneller maken (Gevorderden)

De erg ver gevorderde gebruiker zal ook met macro’s willen werken of dat misschien al doen. Een macro opnemen is zo gedaan (een echt goede macro opnemen is vaak al wat lastiger). Soms kan een macro echter heel traag worden, bijvoorbeeld omdat je op het scherm ook ziet wat een macro doet of omdat er bij elke stap allerlei berekeningen worden uitgevoerd. Dit kan je voorkomen door de screenupdating uit te zetten en het berekenen op handmatig. Let wel op dat je aan het einde van je macro beide opties weer aan zet anders zullen ze nog uit staan.

Macro sneller maken

Wil je zelf leren hoe je het maximale voor jou uit Excel haalt? Dat kun je doen door voor jou en / of voor je hele team een cursus Excel op locatie te volgend. De cursus wordt geheel op maat gemaakt naar jouw wensen en behoeften. Vanzelfsprekend adviseren wij je hierbij zodat je tot een cursus komt die voor jou direct van toegevoegde waarde is.

Cursus Excel

Cursus

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Fijne zomer met deze fraaie Excel tips over een celverwijzing!

Snel cellen selecteren in Excel

Laat jij Excel voor je werken of werk jij voor Excel?

Je bent Uniek in Excel

De kracht van Excel!

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)