Excel en plannen

Om een goed overzicht te houden is een planning vaak wenselijk. Maar hoe zet je die op en waar gebruik je deze voor? Veelal wordt een planning in Excel gemaakt. Wij maken diversen planningen op maat, maar we krijgen ook veel vragen over eigen gemaakte planningen. Daarom leggen wij graag een aantal functies in Excel uit, die handig zijn voor het maken van een planning.

Functie Datum in Excel

De functie DATUM( jaar , maand , dag ) gebruikt een jaar, een maand en een dag als input om een datum te maken.

Hiervoor moeten er 3 cellen gevuld zijn met datum informatie. Bijvoorbeeld: Bijvoorbeeld voor 1 juli 2017 vul je 2017 in cel A1 in, 7 in cel A2 en 1 in cel A3. Vul nu in cel A4 de formule in =DATUM(A1,A2,A3). Excel heeft nu de informatie uit de losse cellen samengevoegd tot 1 datum.

Soms heb je, door bijvoorbeeld een export, een datum in Excel die niet wordt herkent als datum. Hier kun je weer een herkenbare datum van maken aan de hand van de datum functie. Indien in jouw cel de datum 20170701 is, dan voer je de volgende formule in cel B1 in: =DATUM(LINKS(A1;4);DEEL(A1;5;2);RECHTS(A1;2)) . Nu heb je in cel B1 een herkenbare datum staan; 01-07-2017. Vanuit deze datumnotatie kun je verder werken met jouw document.

Functie vandaag in Excel

Indien je dagelijks werkt in een planning waarvan je op die dag de gegevens invult en dit wilt “loggen” is de functie “vandaag” handig. Ook om uit te rekenen wanneer je iets uit kunt leveren is dit een handige basisfunctie. Deze functie kun je invoeren in jouw planning. Typ de formule =VANDAAG en in de betreffende cel wordt de datum getoond van de dag waarop je aan het werk bent. Hiermee krijg je een datum notatie als 01-07-2017.

Wil je op een snelle manier invoeren welke datum van vandaag het is? Gebruik dan sneltoets CTRL ; Excel voert dan direct de datum van vandaag in bij de betreffende cel.

Functie nu in Excel

Wil je het exacte moment van de dag weten? Gebruik de functie nu, door middel van invoer van de formule =NU. Met deze functie zie je niet alleen de dag, maar ook het tijdstip van de dag. De notatie hiervoor is bijvoorbeeld 01-07-2017 14:20.

Voor alleen de tijd van het moment kun je ook de sneltoets Ctrl Shift ; gebruiken.

Heb jij vragen over jouw planning of wil je er eentje door ons laten maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)

Hoe word je een Excel ninja?

Een cursus Excel is leerzaam én leuk!

Beste wensen met deze Exceltips!

Werkbalk snelle toegang in Excel!

Foutmeldingen in Excel!