Je staat voor joker zonder een workshop Excel

Heb je het gevoel wel eens voor joker te staan als je Excel gebruikt? Of zie je dat wel eens bij een collega gebeuren? Aan het einde van deze nieuwsbrief een oplossing voor dit probleem. In deze nieuwsbrief gaan we een paar jokertekens behandelen. Zo is er een jokerteken om makkelijk te zoeken, maar kun je ook een jokerteken gebruiken in de Aantallen.als formule. Hoe? Lees de tips en je leert het. Verder sluiten we af met een nieuwe rubriek, de lezersvraag!

Zoeken met een *

Je kunt zoeken met Ctrl F, maar als je nu alleen die productcodes wilt zoeken die beginnen met een A?

1. Je selecteert de cellen waarin je wilt zoeken

2. Vervolgens klik je op Ctrl F

3. Bij Zoeken naar vul je in A*

4. Je klikt op Opties en zet het vinkje aan bij Identieke celinhoud

Als je daarna op Volgende zoeken klikt zal je zien dat alleen de codes actief worden die beginnen met een A.

Workshop basis Excel
Het jokerteken * betekent eigenlijk “een reeks met willekeurige karakters”. Dus een * achter de tekst (A) wil dus zeggen dat het niet uitmaakt wat daarna komt, als de cel maar begint met een A.

En nu in een formule!

Het jokerteken * kun je ook in de formule Aantallen.als gebruiken. Je selecteert de formule Aantallen.als, vult bij het criteriumbereik in waar je wilt tellen en vervolgens bij het criterium gebruik je de *. In tegenstelling tot bij het zoeken zet je nu een * voor en na de celverwijzing. Op deze manier tellen we alles waar Jansen in voorkomt, het maakt niet uit of er voor of na Jansen nog andere tekens staan. Omdat we gebruik maken van een celverwijzing worden de jokertekens met behulp van het symbool & gekoppeld aan de cel. Je krijgt dan “*”&C4&”*”.

Workshop gevorderden Excel

En nu de oplossing om niet voor joker te staan voor zowel jou als voor die ene collega. Geef je op voor een workshop basis Excel of workshop gevorderd Excel. Twijfel je over jouw niveau? Neem dan contact met ons op. De eerste workshop basis wordt verzorgd op 10 februari, de eerste workshop voor gevorderden staat gepland op 20 februari. Kijk voor het programma en de overige data op de site.

 

Workshop basis Excel  Workshop gevorderd Excel

 

Lezersvraag!

De vraag was:

“Ik heb 8 kolommen met jaartallen. Als in een rij, in één van de kolommen het jaartal gelijk is aan het jaartal (in cel A1) dat ik zoek, wil ik in de negende kolom in die rij een ja. welke formule gebruik ik hiervoor.”

Het antwoord: =ALS(AANTALLEN.ALS(A2:H2;A1)>0;”Ja”;””))

Ook een vraag? Neem dan contact op.

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Fijne zomer met deze fraaie Excel tips over een celverwijzing!

Snel cellen selecteren in Excel

Laat jij Excel voor je werken of werk jij voor Excel?

Je bent Uniek in Excel

De kracht van Excel!

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)