Macro’s opnemen en afspelen in Excel

Maak jouw dagelijkse werkzaamheden in Excel makkelijker! Handelingen die je vaker uitvoert in Excel, zoals formules of teksten, kun je namelijk automatiseren met een macro. Hiervoor moet je een macro opnemen en afspelen in Excel. Een macro vind je onder het tabblad ontwikkelaars. Deze maak je zichtbaar via Bestand, opties, Lint aanpassen en voeg ontwikkelaars toe.

Ga naar Ontwikkelaars en klik bij Programmacode op de knop Macro opnemen. Met deze knop neem je de handelingen die je uitvoert op. Vul nu de naam van de macro in zonder spaties. Ook kun je er een beschrijving en sneltoets aan koppelen. Wij raden het koppelen van een sneltoets af omdat het risico is dat bestaande sneltoetsen overschreven worden.

Geef de macro een naam en klik hierna op OK. Je keert automatisch terug naar het werkblad. Voer nu de handelingen uit die je op wilt nemen.

Als je zelf wilt bepalen in welke cel de opgenomen tekst wordt gezet, kies je voor Relatieve verwijzing.

Waar eerst Macro opnemen stond, staat nu een blauw vierkantje met de tekst Opname stoppen. Klik hierop en je macro is opgenomen.

Om een macro af te spelen moet je er uiteraard eerst een hebben opgenomen.

Selecteer de macro die je gaat afspelen door naar macro’s te gaan en klik op uitvoeren. Jouw macro wordt nu uitgevoerd zoals opgenomen.

Je kunt een macro opnemen met een absolute verwijzing, wat inhoud dat hij gerelateerd is aan vaste cellen zoals opgenomen in de macro. Bij een macro met relatieve verwijzing speelt de macro af vanaf de cel die geselecteerd is op het moment van afspelen.

Meer zien over het opnemen en afspelen van macro’s? Online tref je nu ook onze instructiefilms over macro’s opnemen en afspelen in Excel aan.

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)

Hoe word je een Excel ninja?

Een cursus Excel is leerzaam én leuk!

Beste wensen met deze Exceltips!

Werkbalk snelle toegang in Excel!

Foutmeldingen in Excel!