Relatieve en absolute verwijzingen in Excel

Maak je in Excel vaak dezelfde formule op meerdere plekken en voer je die handmatig in?

Stop! Daar gaan we nu direct verandering in brengen.

In Excel kun je formules namelijk kopiëren, zodat je dezelfde formule niet meerdere keren hoeft in te vullen. Dit werkt niet zo eenvoudig als CTRL + C, maar erg ingewikkeld is het ook niet. Er zijn twee manieren om een formule te kopiëren:

– met een relatieve verwijzing (de formuleverwijzing is variabel)

– met een absolute verwijzing (de formuleverwijzing staat “vast”)

Klik voor onze Exceltip in beeld, waarin we je uitleggen hoe je een formule kopieert. Hier leggen we je uit hoe je een absolute verwijzing toepast.

Absolute celverwijzing in Excel

Als een verwijzing naar een bepaalde cel niet mag verspringen, heet dit een absolute celverwijzing. Je kunt de verwijzing dan ‘vastzetten’ door er twee dollartekens ($) tussen te zetten.

Voorbeeld:
Stel dat je van een berekening in cel C3 (A3-B3) het saldo 10% wilt berekenen die bijvoorbeeld in cel C1 staat. In dat geval moet je in cel C3 de formule vermenigvuldigen met C1. Dit resulteert in de volgende formule in C3: =(A3-B3)*C1

Als je de formule zonder wijziging zou doorvoeren in kolom C krijg je allemaal verkeerde waarden te zien. Bij de overige cellen verspringt de verwijzing van C1 naar C2, C3, enzovoort. Om ervoor te zorgen dat iedere keer naar dezelfde cel wordt verwezen (in dit geval C1), plaats je de dollartekens.

Kom je er niet uit? Klik hier en neem vandaag nog contact met ons op!

Werking van de dollartekens

$C$1 zorgt ervoor dat bij het kopiëren van cellen de verwijzing naar cel C1 blijft:

– alleen een $ voor C zorgt ervoor dat er altijd een verwijzing blijft naar kolom C

– alleen een $ voor de 1 zorgt ervoor dat er altijd een verwijzing blijft naar rij 1

Als je in een formule op een celverwijzing staat, kun je met de F4 toets op je toetsenbord de $ voor de C en voor de 1 laten verschijnen. Wil je alleen een $ voor de rij? Druk dan nogmaals op F4. Voor alleen een $ voor de kolom druk je nog een keer op F4. Druk je nóg een keer op F4, dan zul je zien dat de dollartekens weer verdwijnen.

Controleer altijd de correcte werking van een formule nadat je deze hebt gekopieerd. Soms krijg je namelijk geen foutmelding en lijkt de formule goed te werken, terwijl dit niet zo is. Je kunt alleen zeker weten of de formule goed werkt door het te controleren.

Exceltip: absolute celverwijzing maken in 90 seconden

Ben je benieuwd hoe het maken van een absolute celverwijzing er in de praktijk uitziet? In dit filmpje laten we je in 90 seconden zien hoe je een celverwijzing absoluut kunt maken.

Excelvragen?

Wil je meer weten over het kopieren van een formule met een relatieve verwijzing of absolute verwijzing, of heb je een andere Excelvraag? Neem dan contact met ons op.

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Snel cellen selecteren in Excel

Laat jij Excel voor je werken of werk jij voor Excel?

Je bent Uniek in Excel

De kracht van Excel!

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)

Hoe word je een Excel ninja?