Snel cellen selecteren in Excel

Ben je het soms ook zat, al dat muisgeklik? Onhandig, traag en neiging tot RSI? Dit kan anders! Verbeter jouw Excelervaring door gebruik te maken van sneltoetsen en daardoor snel cellen te selecteren. Op onze website vind je een sneltoetsenoverzicht om jou te helpen je werk met meer gemak, met meer comfort en efficiënter uit te voeren. Bovendien kan je een gratis poster met sneltoetsen en Exceltips bij ons aanvragen (via onderstaande knop naar onze linkedinpost) en leggen we je in deze nieuwsbrief nog twee andere handige sneltoetsen uit (waarvan één gevorderde VBA tip). Laat dat toetsenbord jou van dienst zijn!

Verder laten we in deze nieuwsbrief een klant van ons, de koffiebar Walt, aan het woord. Zij delen hun ervaring over het urenregistratiebestand dat wij voor hen mochten maken. Ook interesse in een document op maat? Onder aan deze brief zie je hoe wij je hiermee kunnen helpen.

Een specifieke cel of bereik selecteren: naamvak versus Ctrl G

Om te navigeren door een Excel werkblad zijn de pijltjestoetsen erg handig, maar wat nu als je naar een specifieke cel wil gaan of een bereik (meerdere cellen) wil selecteren, bijvoorbeeld cel D10 of kolommen B t/m D? Je hebt dan twee opties.

Optie 1: Het naamvak in het lint

Voer in het naamvak de cel waar je heen wilt gaan in, bijvoorbeeld D10. Op Enter wordt dan cel D10 geselecteerd. Een bereik invoeren kan ook.

Enkele voorbeelden van hoe je bereiken invoert:

Drie losse cellen: B2; D5; H20

Vier aaneengesloten kolommen: B:E

Twee losse kolommen: B:B; D:D

Drie aaneengesloten rijen: 5:7

Een bereik op een tweede werkblad: Blad2!B2:H20

Naamvak

Optie 2: De sneltoetsen Ctrl G of F5

Deze sneltoetsen brengen je naar het scherm Ga naar. Hier kan je op dezelfde manier als bij het naamvak de cel die of het bereik dat je wil selecteren invoeren, bijvoorbeeld kolommen B t/m D.

Het voordeel van de sneltoetsen boven het naamvak is, dat je niet alleen minder muisgeklik hebt, maar ook een extra functionaliteit in de vorm van de knop Speciaal. Je kan hiermee cellen selecteren met bepaalde eigenschappen, bijvoorbeeld cellen met formules of lege waarden. Deze selectie valt binnen het ingevoerde bereik.

ctrl g

Klantervaring Walt koffiebar!

“Sinds 2012 de lekkerste koffie van de stad!”

Dat is wat onze klant, de koffiebar Walt, de stad Arnhem biedt.

Opdracht:

Voor Walt mochten we een bestand op maat verzorgen om hun urenregistratie makkelijker en efficiënter te maken. Met de toepassing van standaard Excelfuncties als gegevensvalidatie en formules vullen de medewerkers in no time hun uren in en worden de totaaluren automatisch berekend, beide ook voor bijzondere gevallen zoals ziekte. Nieuwe functionaliteiten in de vorm van macro’s zorgen voor de nodige flexibiliteit én tegelijk voor de beveiliging van de ingevulde gegevens.

Wat heeft je ertoe gebracht om Ter Zake Excel uit te nodigen een document op maat te laten maken?

Ik zocht een oplossing voor mijn urenregistratie zonder terugkerende kosten.

Wat is de toegevoegde waarde van de maatwerkoplossing?

2 uur minder werk per maand aan de loonadministratie.

Hoe is de samenwerking met Ter Zake Excel verlopen?

Top! Super service! Ook na oplevering worden fouten en vragen met enthousiasme opgepakt.

Wat zou je tegen anderen zeggen die overwegen om met ons in zee te gaan?

DOEN!

Wat wil je de lezer nog meegeven?

Voor alles zijn tegenwoordig abonnementen te vinden die je werk kunnen besparen. Met Excel kun je deze abonnementen vaak omzeilen, Ter Zake Excel zorgt ervoor dat je idee nog beter werkt dan jezelf van te voren had bedacht.

Door je userform hoppen met de Tab toets

Stel je hebt een userform voor je macro gemaakt en wil deze vlot invullen. Is het dan niet vervelend dat je met de muis steeds de volgende invoerbox moet aanklikken voor dat je het volgende gegeven kan invoeren? Zeker als je een userform hebt met enorm veel invoerboxen? Gelukkig kan dit veel sneller, namelijk met behulp van de Tab toets.

Om de volgorde te kunnen instellen waarop je met de Tab toets door het userform heen hopt, gebruik je de eigenschap Tabindex.

Hoe stel je dit in? Selecteer in de gewenste volgorde de verschillende onderdelen van je userform terwijl je de Ctrl toets ingedrukt houdt en zet vervolgens in het venster Eigenschappen de TabIndex op 0. Nu kan je met de Tab toets door het userform heen hoppen en zo in een hand omdraai je gegevens invoeren.

Als het venster Eigenschappen niet zichtbaar is als je de Visual Basics editor opent, kan je deze zichtbaar maken via Beeld.

VBA tabindex

Mogen wij je helpen met Excel?

Kom je er zelf niet uit, heb je geen tijd of wil je gewoon een specialist die voor je aan de slag gaat, dat kan natuurlijk. Kijk verder op onze site waar we je mee kunnen helpen.

Document op maat

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Fijne zomer met deze fraaie Excel tips over een celverwijzing!

Laat jij Excel voor je werken of werk jij voor Excel?

Je bent Uniek in Excel

De kracht van Excel!

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)

Hoe word je een Excel ninja?