Tips voor verticaal zoeken in Excel

Tips voor verticaal zoeken

Verticaal zoeken is een superhandige functie om te gebruiken in Excel. De functie zoekt naar overeenkomstige waarden in het door jou aangegeven gebied, zodat je niet dingen twee keer hoeft op te schrijven. Verticaal zoeken in Excel is een functie die je veel tijd kan besparen. Echter zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je gebruik maakt van verticaal zoeken. Daarom geven wij je in dit artikel drie tips voor verticaal zoeken in Excel. Heb je Office 365 dan beschik je ook over X.Zoeken, dit is de verbeterde versie van verticaal zoeken. Meer weten? Klik op onderstaande link.

Bekijk de instructiefilm van verticaal zoeken en x.zoeken hier!

Zoekgebied Vastzetten

De eerste tip voor verticaal zoeken in Excel is het zoekgebied vastzetten. Bij Verticaal Zoeken kan je tegen het probleem aanlopen dat het zoekgebied verspringt. Dit komt omdat wanneer je de formule verplaatst, je ook het zoekgebied verplaatst. (zie voorbeeld) Dit kan makkelijk verholpen worden door het zoekgebied (tabelmatrix) vast te zetten. Dit doe je door in de formule de tabelmatrix te selecteren en op F4 te drukken. Hierdoor verschijnen er $ in de formule en zal deze vast staan.
Zoekgebied vastzetten in Excel


Verticaal zoeken vindt altijd het eerste resultaat

Een van de nadelen van verticaal zoeken is dat het altijd alleen het eerste resultaat vindt, zoals zichtbaar in het voorbeeld. In het voorbeeld wordt er gezocht naar de naam Martijn. Ondanks dat deze twee keer voorkomt, wordt de eerste waarde geselecteerd. Dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je verticaal zoeken gebruikt.

Verticaal zoeken vindt altijd eerste resultaat

#N/B – Wat nu?

Een veel voorkomende vraag bij Verticaal zoeken is; wat is #N/B? Deze foutmelding wordt weergegeven als de gezochte waarde niet gevonden kan worden. Dit kan natuurlijk gebeuren maar om te zorgen dat de gegevens er netjes uit blijven zien kan je de functie ALS.FOUT gebruiken. Je typt hiervoor =ALS.FOUT(je huidige formule);0), Excel zorgt er dan voor dat elke keer als er een fout melding komt, dit wordt vervangen door 0. Je kan uiteraard ook andere getallen of teksten gebruiken.

Tips voor verticaal zoeken in Excel

Meer weten over verticaal zoeken?

Meer tips voor verticaal zoeken in Excel? Geen probleem. In dit artikel leggen wij stapsgewijs uit hoe verticaal zoeken in Excel werkt. Ook hebben wij op ons YouTube kanaal een video gemaakt over verticaal zoeken. Wanneer je liever beeld hebt dan tekst is het zeker handig om deze te kijken.

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Snel cellen selecteren in Excel

Laat jij Excel voor je werken of werk jij voor Excel?

Je bent Uniek in Excel

De kracht van Excel!

Ter Zake Excel, jouw specialist in Exceloplossingen!

Grafieken in Excel!

Ontgrendel jouw potentieel met een cursus Excel op locatie!

Alsjeblieft, twee mooie Exceltips!

Dan hoor je het ook eens van een ander! (Klantervaring)

Hoe word je een Excel ninja?